פינה משפטית: אַל תִּירְאִי, כִּי גַם זֶה לָךְ בֵּן
שאיפתה של רחל אימנו להיות "אם הבנים" ולא רק אמו של בן יחיד, באה לידי ביטוי בדרישת שמו של יוסף: "יוסף ה' לי בן אחר" (ל, כד).
דברי המיילדת אל רחל בעת לידת בנימין, "אל תראי כי גם זה לך בן" (לה, יז) הינם דברי עידוד וחיזוק לרחל, כי משאלתה מתגשמת.
רש"י מפרש את המילים "כי גם זה", כפשוטן - "נוסף לך על יוסף". בכך כאמור, מעודדת המיילדת את רחל כי משאלתה בלידה הראשונה מתקיימת.
דיווח על הריון בריאיון עבודה- חובה?
זכות האישה להרות ולהיות אם בישראל הינה זכות המוכרת במשפט הישראלי כזכות יסוד, שלא ניתן לערער על חשיבותה ויש לשמר ולחזק אותה. למרבה הצער, מבחן המציאות מוכיח כי קיימים חסמים עבור נשים בכניסה לשוק העבודה, בשל רצונן הטבעי לממש את זכותן לאמהות ולקיום חיי משפחה.
הן החקיקה והן פסיקת בתי הדין לעבודה, שואפים להוביל תהליכים של הטמעת נורמות וערכים שיהוו יסודות לשוק עבודה שיווני, המכיר בזכות האישה למימוש אמהות וחיי משפחה מחד, ובזכות לעבוד בכבוד וללא הפליה מאידך.
לא פעם, הריון מהווה שיקול פסול בדחיית מועמדת לקבלה לעבודה, למרות שחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשנ"ח – 1988, קובע שאסור לשקול הריון בקבלה לעבודה.
במקרה שהובא לכותלי בית הדין לעבודה עלתה השאלה: האם עובדת נהגה בחוסר תום לב כשלא דיווחה על הריונה במהלך משא ומתן לקבלתה לעבודה? שכן, לאחר 4 חודשי העסקה, נתגלה למעסיק כי העובדת בהריון.
בית הדין לעבודה השיב כי ככלל, אין לחייב מועמדת לעבודה לדווח על הריונה, ובמיוחד בשלבים הראשונים של ההריון (למעט במקרים חריגים המתחייבים מאופייה ומהותה של המשרה, לדוגמא כאשר סוג העבודה עלול לסכן את ההריון), זאת גם כאשר להריון השלכות ניהוליות עבור המעסיק, כגון איתור מחליף לתקופת חופשת הלידה, או ציות למגבלות סיום ההעסקה של עובדת בהריון, הקבועות בחוק. מעבר לכך, בית הדין לעבודה קבע כי הטלת חובת דיווח על הריון מהווה פגיעה בפרטיותה של האישה.
בית הדין סבר, כי הטלת חובה לדיווח על הריונה של המועמדת, עשוי להביא לתוצאה ברורה של אי קבלה לעבודה, וכתוצאה מכך לפגיעה בעקרון השוויון ופגיעה בזכותה של האישה לעבוד ללא אפליה.
פסק דין זה הינו נדבך חשוב בחיזוק מעמד האישה, תוך הכרה הן בזכותה לעבודה והן בזכות להורות ולחיי משפחה. המסר הברור של פסק הדין קובע, כי במסגרת מארג השיקולים לבחינת התאמת מועמדת לעבודה למשרה מוצעת- עובדת הריונה של אישה הינו שיקול שאינו רלבנטי ופסול, ואין להביאו בחשבון (למעט חריגים כאמור).
shalomodelia100@gmail.com